Skip to main content

Meer informatie


“Doe ik het wel goed?” is de meest gestelde vraag wanneer het over het opvoeden van onze kinderen gaat. Veel ouders ervaren opvoeden als één van de grootste uitdagingen in een mensenleven. Ieder wil het allerbeste voor zijn/haar kind en het is dan ook normaal dat je als ouder soms vragen en twijfels hebt bij je aanpak, die je onzeker maken. Des te meer wanneer opvoeding toch niet loopt zoals het volgens de opvoedboeken hoort en al zeker wanneer je je kind aanmeldt voor therapie.

Feit is echter dat opvoeden voor iedereen anders is. Een perfecte, standaard opvoeding bestaat niet. Dat zou een kind trouwens waardevolle leerkansen ontnemen. Opvoeden is een proces waarbij je je kind ondersteunt en stimuleert in zijn unieke ontwikkeling, en bovenal mens leert worden tussen de mensen in onze samenleving.

Als je twijfels of bezorgdheden over o.a. de ontwikkeling, het gedrag, de relatie met en/of de opvoeding van je kind echter zo hoog oplopen dat ze je dagelijks leven bemoeilijken, kan je beroep doen op ouderbegeleiding of opvoedingsondersteuning.

Ouderbegeleiding of opvoedingsondersteuning bestaat uit gesprekken met jou/jullie als ouder(s). Omdat ieder gezin anders is, heeft elk traject zijn specifieke vorm. We vertrekken steeds van jullie vragen en noden.

Is je kind in therapie bij Groepspraktijk Juno, dan informeren de psycholoog van je kind en jij elkaar over en weer over hoe het thuis en in therapie met je kind gaat. De aandacht richt zich vooral op de relatie tussen jou en je kind. Daarnaast praten jullie over hoe je als ouder functioneert en de problemen die je hierbij ervaart, en wordt er ruimte gemaakt voor je krachten als ouderpaar. We kijken naar wat goed loopt en breiden dat uit. Jullie gaan samen op zoek naar wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding van jullie kind en hoe jullie dit kunnen realiseren. Jij bent voor jouw kind de belangrijkste opvoeder, dus jouw steun en inzet is belangrijk en noodzakelijk voor de ontwikkeling en therapie van je kind.

Ook als je kind niet in therapie is, leer je in ouderbegeleiding stilstaan bij de manier waarop je jouw ouderschap vormgeeft en hoe je daarmee de ontwikkeling van je kind meer ruimte kan geven. Je leert onder andere inzetten op het creëren van een veilige haven voor je kind, leert grenzen aangeven en bewust aandacht hebben voor je kind.