Meer informatie
Gezinnen zijn steeds in ontwikkeling. Groeikansen en conflicten wisselen zich af doorheen de verschillende fasen waar een gezin doorgaat. Denk hierbij aan de geboorte van een eerste kind, opgroeiende tieners of kinderen die het ouderlijk huis verlaten, maar ook aan omgaan met een gewijzigde gezinssituatie na echtscheiding, nieuw samengesteld gezin of verlies van een gezinslid.
Wanneer deze kleine en grote aanpassingen moeizaam verlopen en voor aanhoudende of terugkerende conflicten zorgen, kan gezinstherapie helpend zijn om met elkaar in gesprek te gaan. We zoeken hoe de gesprekken de verbinding en interacties tussen de gezinsleden kunnen bevorderen om het samenleven thuis aangenamer te maken. Ieder heeft er recht op spreken of zwijgen. De gezinstherapeut brengt samen met jullie de bezorgdheden en kwetsuren aan het licht en focust ook op de krachten van jullie gezin om elkaar (beter) te begrijpen en negatieve patronen te doorbreken. Jullie praten er over de noden en verwachtingen binnen het gezin en zoeken samen naar afstemming hiertussen. In gezinnen met jonge kinderen wordt er niet alleen gepraat maar ook getekend en gespeeld.
Zorgen over een gezinslid laten doorgaans het hele gezin niet onbewogen. Daarnaast kan het gezin ook een grote bron van ondersteuning zijn voor een gezinslid dat met iets worstelt. Daarom kan een individuele therapievraag uitmonden in een gezinsgerichte aanpak of kunnen verschillende therapieprocessen van zowel individuele, relatie- als gezinstherapie parallel aan elkaar lopen. Dit is desgewenst bij een andere psycholoog dan de gezinstherapeut.