Begeleiding / therapie voor (jong) volwassenen
Begeleiding of therapie is iets voor jou wanneer je het gevoel hebt vast te komen zitten in zorgen, twijfels, overspoelende emoties of niet helpend gedrag. Je hebt er al vaak over nagedacht of gesproken, hebt heel wat geprobeerd, maar je blijft in cirkels draaien. Je functioneren begint eronder te lijden, je isoleert je steeds meer of je begint de hoop te verliezen om er ooit uit te geraken. Je klachten kunnen variëren van licht tot matig of zijn al verder gevorderd. Je kan bijvoorbeeld slaap- en concentratiemoeilijkheden ervaren, worstelen met een laag zelfbeeld en negatieve zelfkritiek. Je hebt misschien het gevoel je plek niet te vinden in deze wereld, twijfelen aan je geaardheid of gender, het moeilijk vinden om intiem te zijn. Daarnaast kan je in een burn-out terecht zijn gekomen of al enige tijd strijden met angsten, depressie of trauma. Je hebt een vermoeden of kreeg de diagnose van autismespectrumstoornis en/of ADHD en zoekt handvatten om hier adequaat mee te kunnen omgaan. Misschien verloor je recent een dierbare of wordt je leven beheerst door ondraaglijke pijn. Voor al deze en alle andere zaken waarbij je denkt dat wij je kunnen helpen, kan je je bij ons aanmelden.
Net als ieder van ons uniek is, is ook elk probleem en elke situatie uniek. De professionele begeleiding is daarom op maat en afgestemd op jouw specifieke noden en behoeften. Je psycholoog luistert onbevooroordeeld naar jouw verhaal en probeert het samen met jou te begrijpen binnen de context waarin je je bevindt. Samen met je psycholog zoek je naar wat jou het beste kan ondersteunen in jouw proces. Praten kan afgewisseld worden met ervaringsgerichte oefeningen, creatieve werkvormen en psycho-educatie, zowel op locatie als buiten, wandelend. Indien waardevol voor jouw begeleiding kan er een belangrijk persoon in jouw leven uitgenodigd worden.
Tijdens dit proces leren we elkaar steeds beter kennen. Het opbouwen van een vertrouwelijke en veilige relatie is immers cruciaal om je verhaal in al zijn gedaantes te kunnen vertellen. We praten niet alleen over wat moeilijk gaat. We praten ook over wat goed gaat, jouw krachten en hulpbronnen, jouw supporters aan de zijlijn, jouw succeservaringen en gebeurtenissen in jouw leven die het verschil maken. Daarmee proberen we uit de negatieve vicieuze cirkel te geraken en en een ander realistisch betekenisvol verhaal te schrijven. Een lach en een traan liggen vaak kort bij elkaar.
Begeleiding of therapie is een groeibevorderende ervaring, waarbij je inzicht krijgt in je gedachten, gevoelens en gedragingen, andere manieren leert inzetten om je problemen te veranderen of te accepteren en nieuwe betekenissen leert te geven aan de gebeurtenissen in je leven. Door het aanreiken van nieuwe inzichten (‘waarom je doet wat je doet’), juiste vragen en andere perspectieven helpen we je actief op weg naar beweging en verandering, naar een ‘waarden-volle’ toekomst. Jouw motivatie en inzet is daarbij onmisbaar en minstens even belangrijk als de deskundigheid van je psycholoog.
Wat niet onder ons aanbod valt is diagnosestelling, conflictbemiddeling (o.a. bij echtscheiding of op de werkvloer), oordelen over arbeidsgeschiktheid, tussenkomsten in rechtszaken (o.a. bij echtscheiding, ontslag of arbeidsrechtbank) en begeleiding aan huis. Hiervoor verwijzen wij je graag naar een daartoe bevoegde instantie.
Begeleiding / therapie voor kinderen en jongeren
Als je kind emotionele, gedragsmatige en/of interpersoonlijke moeilijkheden te verwerken krijgt, kan het bij ons de ruimte vinden om samen met een psycholoog op adem te komen en de problemen aan te pakken. Omdat ieder kind uniek is in de manier waarop het zijn gevoelens en gedachten weergeeft, wordt in de therapie gezocht naar manieren die aansluiten bij het ritme van je kind. Voor jonge kinderen is spel een spontane manier om zich uit te drukken. Het gesprek als middel om contact te maken met een kind wordt belangrijker naarmate het kind ouder is. Daarnaast wordt er ook met creatief materiaal gewerkt zoals tekenen, knutselen of rollenspel. Zo gaan psycholoog en kind samen op zoek naar mogelijke handvatten en oplossingen.
Kinderen groeien op in een sociale context, waardoor de betrokkenheid van ouders en soms heel het gezin van belang is om de samenwerking vlot te laten verlopen. Bij de aanmelding bekijken we daarom wie best naar het eerste gesprek komt. Daarna kunnen de sessies voor je kind zijn, voor de ouders en/of voor het hele gezin, ook wanneer de moeilijkheden vooral bij één van de kinderen naar boven komen. Jongeren worstelen met andere thema’s dan kinderen. In hun begeleiding blijft het zoeken naar afstemming met de ouders.