Skip to main content

Meer informatie


Bedrijven zetten meer en meer in op (zelfsturende) teams. Een team brengt diverse personen en dus talenten, expertise en ervaringen samen. Echter, een groep mensen maakt nog geen team en niet ieder team is even effectief, laat staan veerkrachtig.

Wat een team succesvol maakt, zijn dus niet alleen de prestaties die het neerzet. Nog belangrijker is de lijm tussen de teamleden: hoe ze samenwerken, elkaar vertrouwen, elkaars vaardigheden en sterktes appreciëren, maar evenzeer hoe teamleden met elkaar communiceren en hoe ze kijken naar hun team. Het geheel is dus steeds meer dan de som der delen.

Een veerkrachtig team blijft in beweging waarbij teamontwikkeling een vast onderdeel is van het werk. Bij teamcoaching richten we ons op heel het team. Wat voor mensen zitten er in het team? Welke kwaliteiten hebben ze en welke rollen vervullen ze? Hoe groot is hun zelfinzicht en hun bereidheid om te delegeren? Hoe is de interactie tussen de teamleden en wat speelt er ‘onder de waterlijn’? Wat is de doelstelling van het team en hoe is de taakverantwoordelijkheid? Is er een gedeelde en gedragen visie en missie? Hoe veerkrachtig is het team in het omgaan met uitdagende omstandigheden of het doorstaan van stressvolle periodes? Hoe groot is het teamgevoel?

Teamcoaching helpt de samenwerking binnen je team te verbeteren en motiveert de teamleden om hun individuele en gemeenschappelijke kwaliteiten in te zetten om zich als team positief te kunnen aanpassen aan veranderingen en uitdagingen. Het is een effectieve manier om veranderingsprocessen sneller naar een hoger niveau te brengen. Het brengt inzicht in gedrag en interactie en het vergroot de betrokkenheid van de teamleden bij het gemeenschappelijke doel.

Tijdens dit proces wordt de manager of teamleider altijd nauw betrokken. Het is namelijk belangrijk dat deze de aangeleerde vaardigheden en technieken zelf leert inzetten, zodat de externe teamcoach overbodig wordt. Het biedt teamleiders de kans om te groeien in leiderschap. De betrokkenheid van de medewerkers wordt vergroot, onderling vertrouwen wordt versterkt, de teamspirit gaat omhoog, mensen hebben meer werkplezier, er is meer output en de doelen worden sneller behaald. Het ziekteverzuim daalt en burn-out klachten van medewerkers gaan omlaag. Kortom, een goede teamcoach is op veel lagen van groot belang voor een organisatie.

Samenwerken, afstemmen en zorgvuldige communicatie is de essentie van goed samenleven en samenwerken, zowel op het werk als privé.

Elk traject wordt op maat van je team samengesteld.